Oprema

Tako kot pravila je tudi oprema potrebna za igranje goja nadvse preprosta. Vse kar potrebujemo je plošča (jap. goban), črni in beli kamni ter dve skodeli za shranjevanje kamnov.


Standardna velikost plošče je 19×19, igra pa se tudi na ploščah velikosti 13×13 in 9×9. Lahko so izdelane iz lepenke, vezane plošče ali pa enega kosa prestižnega lesa, kar vse vpliva na njihov izgled in ceno. Izkušeni igralci goja zelo cenijo zvok, ki ga kamni napravijo, ko jih položimo na desko, zato je izbor lesa velikega pomena. Deska je navadno postavljena v višini sedišča igralcev, zato da lahko obe strani jasno vidita položaj na plošči. Cena preprostih plošč je od 10€ – 100€, medtem ko najdražje plošče dosegajo ceno 20 000€.


Črni in beli kamni dajejo goju njegov prepoznaven izgled. Pravimo jim kamni, vendar so v resnici največkrat iz plastike, stekla ali porcelana. Najdražji kamni pa so izdelani iz lupine školjk in skrilavca. Ob nakupu običajno prejmemo 181 črnih in 180 belih (konveksnih ali bikonveksnih) kamnov. Cena plastičnih in steklenih kamnov je 5€ – 50€, kamni iz školjčne lupine pa lahko stanejo tudi več tisoč evrov. Za začetnike zadoščajo plastični kamni, vendar ni moč zanikati, da so že samo stekleni kamni mnogo prijetnejši na dotik.


Skodele so najmanj pomemben del go opreme. Služijo le hranjenju in prenašanju kamnov. Lahko so pletene, plastične ali lesene. Ujete kamne navadno polagamo v okoli obrnjen pokrov posode. Cene za lesene posode se gibajo med 20€ in 300€.


Osnovne sete lahko v Sloveniji kupite v šahovski trgovini Muba ali Črni luknji, oprema višjega cenovnega razreda pa je trenutno na voljo samo v specializiranih trgovinah v tujini. Če rabite pomoč pri nakupu se lahko obrnete tudi na nas.

Nazadnje posodobljeno 15.07.2023