Oprema

Tako kot pravila je tudi oprema potrebna za igranje goja nadvse preprosta. Vse kar potrebujemo je plošča (jap. Goban), črni in beli kamni ter dve skodeli za shranjevanje kamnov (jap. Gotsubo).

Standarndna velikost plošče je 19×19, igra pa se tudi na ploščah velikosti 13×13 in 9×9. Lahko so izdelane iz lepenke, vezane plošče ali pa enega kosa prestižnega lesa, kar vse vpliva na njiv izgled in ceno. Izkušeni igralci goja zelo cenijo zvok, ki ga kamni napravijo, ko jih položimo na desko, zato je izbor lesa plošče velikega pomena. Deska je navadno postavljena v višini sedišča igralcev, zato da lahko obe strani jasno vidita položaj na plošči. Čena preprostih plošč je od 10€ – 100€, medtem ko najdražje plošče dosežegajo ceno 20000€

Črni in beli kamni dajejo goju njegov prepoznavni izgled. Pravimo jim kamni, vendar so v resnici največkrat iz plastike, stekla ali porcelana. Najdražji kamni so izdelani iz lupine školjke in skrilavca. Ob naku navadno prejmemo 181 črnih in 180 belih (konveksnih/bikonveksnih) kamnov. Cena plastičnih in steklenih kamnov znaša 5€ – 30€, kamni iz školjčne lupine pa lahko stanejo tudi več tisoč evrov. Za začetnike zadoščajo plastični kamni, vendar ni moč znaikati, da so že samo stekleni kamni mnogo prijetnejši na dotik.

Skodele so najmanj pomemben del go opreme. Služijo le hranjenju in prenašanju kamnov. Lahko so pletene, plastične ali lesene. Ujete kamne navadno polagamo v okoli obrnjen pokrov posode. Cene za lesene posode se gibajo med 20€ in 100€.

Če želite kupiti svoj lastni komplet za go, lahko to storite v šahovski trgovovini Muba , ali pa se obrnite direktno na nas.

Nazadnje posodobljeno 20.06.2020