Letošnji evropski go kongres je privabil okoli 700 igralcev iz 36 držav. Največ je bilo seveda Evropejcev, smo pa ponovno opazili tudi večje število udeležencev iz Azije. Precej številčna pa je bila tokrat tudi slovenska zasedba. Iz GD Ljubljana so se ga udeležili Timotej Šuc 4D, Maja Logar 1D, Žiga Hajduković 2k, Enej Šuc 8k, Ivana Hajduković 16k in Teja Šuc 20k ter iz GD Kranj Tadej Turk 4k.

Kongres je potekal v srednji šoli na obrobju Leipziga (Nemčija) kar je pomenilo, da je bil večji del igralcev nastanjen nekoliko dlje od prizorišča, smo pa zato bili toliko bližje naravi. Le nekaj minut stran je bilo namreč večje jezero, priljubljena izletniška točka, ki je nudilo lepo kuliso za sprehode in poležavanje, bolj pogumni pa so lahko tudi zaplavali.

Šuci so pripravljeni na akcijo

Vreme nam na žalost ni bilo pretirano naklonjeno, saj je je bilo precej poletnih neviht ter prav nepoletno nizkih temperatur, smo pa zato s še večjim veseljem izkoristili pestro ponudbo turnirjev in stranskih aktivnosti. Najpomembnejša izmed teh sta bila seveda glavni turnir, kjer igralci odigrajo eno daljšo igro na dan, ter vikend turnir. Na obeh so bili daleč najbolj uspešni naši mlajši igralci: Teja je napredovala za kar dva ranka, Enej in Ivana pa vsak po en rank. Vsi »izkušenejši« člani ekipe so medtem izgubili nekaj rating točk, največ izmed teh Timotej Šuc, ki se mu je po petih porazih na glavnem turnirju le uspelo zbrati in priboriti dve zmagi na vikend turnirju. Morda pa bo tudi letos v boljši formi na bližajočem se državnem prvenstvu.

Od pomembnejših turnirjev velja omeniti še rapid (hitri) turnir, kjer je Enej zmagal tri igre od štirih, pair go turnir kjer je prav tako Enej s francosko soigralko zasedel prvo mesto v svoji skupini ter ženski turnir, kjer je Maja Logar z dvema zmagama (in spuščenim zadnjim kolom) zasedla 13. mesto. Preizkusili pa smo se tudi na nekaterih drugih turnirjih in go različicah kot so blitz turnir (10 min absolutno), one color go, sunjang baduk, keima go (vsak igralec hkrati odigra dve potezi, ki morata biti v obliki keime), miai go (igralec predlaga dve potezi, končno odločitev pa sprejme nasprotnik) ter 9×9 turnir za otroke.

One color go

V sredo je bil kot vedno prost dan. Tadej ga je izkoristil za malo rekreacije na svežem zraku v obliki odbojka go turnirja. V tej zanimivi kombinaciji, ki se je prvič pojavila na evropskem go kongresu, je njegova ekipa zasedla zelo dobro drugo mesto. Maja in Žiga sta se udeležila šah go turnirja, kjer sta po uvodnih dveh porazih v go-ju in šahu zmagala v obeh igrah v preostalih dveh kolih. Preostali del ekipe pa se je odločil, da dan preživi v bližnjem zabaviščnem parku.

Poleg resnih in malo manj resnih turnirjev smo uživali tudi v predavanjih (Inseong Hwang je pridobil par novih privržencev med slovenskimi goisti), simultankah in analizah iger z go profesionalci, reševali dnevni nabor tsumego problemov ter povečali svojo zbirko go knjig in opreme. Po dolgih letih pa smo ponovno tudi imeli predstavnika oz. predstavnico na letni skupščini evropske go zveze.

Če potegnemo črto, morda kongres ni bil tako uspešen za vse kot smo si želeli, vendar pa smo se vseeno vrnili domov bogatejši za še eno izkušnjo in marsikateri izmed nas že pogleduje k prihodnjemu kongresu, ki  bo organiziran v mestu Toulouse v Franciji.  

Za dežjem vedno posije sonce

Rezultati so tukaj: glavni turnir, vikend turnir, rapid turnir, ženski turnir.

Naše fotografije najdete na Facebook strani, uradne fotografije pa tukaj.

No Comments:

Your email address will not be published. Required fields are marked *