V srbskem mestu Kragujevac je bil med 13. in 19. avgustom 5. Balkanski go kongres, kjer je na glavnem turnirju nastopilo 41 tekmovalcev iz štirih držav – Srbije, Bosne in Hercegovine, Slovenije in Hrvaške -, od tega jih je imelo 18 mojstrski naslov. Tekmovanje je organiziral tamkajšnji Go klub Radnički, dokaj skromno udeležbo, vključno z odsotnostjo igralcev iz Romunije in Bolgarije, pa gre verjetno pripisati nekoliko neugodnemu terminu (kmalu po Evropskem go kongresu) in precej pozni potrditvi izvedbe kongresa. Kljub temu so organizatorji poleg glavnega turnirja (torej balkanskega prvenstva) izpeljali tudi večino drugih napovedanih tekmovanj, med njimi tudi juniorsko (do 18 let), študentsko, hitropotezno in žensko prvenstvo Balkana.

Naslov balkanskega prvaka je po sedmih krogih glavnega turnirja s šestimi zmagami osvojil mladi Lazar Manojlović 3d, sicer eden najobetavnejših srbskih igralcev in član domačega kluba Radnički. Tudi drugo in tretje mesto na prvenstvu sta pripadli domačinoma, to sta bila Dejan Panić 2d, prav tako s šestimi zmagami, in Zoran Janković 5d, ki je dobil štiri partije. Slovenske barve je zastopal Timotej Šuc 3d (Go društvo Ljubljana); s tremi zmagami je osvojil zelo dobro 6. mesto, upoštevati pa je treba, da je igral le prvih pet krogov, s čimer si je seveda bistveno zmanjšal možnosti za še boljšo uvrstitev, saj je za izpuščeni igri prejel le po pol točke (turnir je potekal po MacMahon sistemu).

Toliko bolj pa je bil Šuc uspešen na študentskem prvenstvu Balkana, saj je med štirimi udeleženci osvojil prvo mesto in s tem naslov balkanskega študentskega prvaka. Drugo mesto je zasedel Miša Alimpić 3d iz domačega kluba Radnički, tretje pa njegova klubska kolegica Iva Gabarić 6k. Hitropotezno prvenstvo je prav tako osvojil Lazar Manojlović, ki se je ob tem okitil še z naslovom balkanskega juniorskega prvaka, na ženskem prvenstvu Balkana pa je zmagala Nataša Bošnjak 5k iz Go kluba Banja Luka (Bosna in Hercegovina). Podrobnejši rezultati s turnirjev Balkanskega go kongresa so dostopni na domači strani Go kluba Radnički.

No Comments:

Your email address will not be published. Required fields are marked *