Letošnja izvedba Svetovnega amaterskega prvenstva v igri Go je svojo premiero doživela v kitajskem mestu Guiyang. Gre za manjše, nekaj milijonsko, mesto na jugozahodu Kitajske. Na pot sem se odpravil nekaj dni pred samim začetkom turnirja, da si lahko v miru ogledam mesto in okolico ter se navadim na utrip mesta. Po nekaj težavah med potovanjem (zamujen avion, izgubljena prtljaga, zaprt predhodno rezerviran hotel) sem se vendarle udobno namestil v sobi hotela Sheraton, kjer se je kasneje odvijalo tudi prvenstvo. Prvih nekaj dni je minilo v ležernem pohajkovanju po ulicah, parkih, templjih in čajnih hišah Guiyanga. Fasciniran sem bil nad družabnim dogajanjem, saj v vsakem parku in na vsakem trgu vse dni v tednu od jutra do mraka ljudje plešejo, pojejo, igrajo karte, kitajski šah, Mah jong, včasih tudi go, izvajajo Tai chi, vadbo s teniškimi žogicami, včasih samo klepetajo. Zelo razširjeno je ulično prodajanje najrazličnejših dobrin.

Uvodni dan smo se že spoznali z nekaterimi igralci in zvečer odrikavali skrivnosti lokalnih barov in zelo popularne igre s kockami. Drugi dan je bila na sporedu skupščina mednarodne Go zveze, naslednji dve leti bo Svetovno prvenstvo na Japonskem, ker želijo pred olimpijado v Tokiu narediti nekaj tudi za promocijo goja, leta 2020 bo prvenstvo premierno v Rusiji in sicer v Vladivostoku. Zvečer je sledila otvoritvena slovesnost, ki je bila letos nekoliko skromna, saj razen govorov več direktorjev in predstavnikov različnih organizacij ni bilo nikakršnega kulturnega programa, sledila je svečana večerja.

Tretji dan pa se je že začelo z igranjem. V prvem kolu sem bil parjen s 13 letnim Duy Minh Vo, 3d iz Vietnama, ki je na partijo zamudil več kot 15 minut in avtomatično izgubil, prišel je 2 minuti kasneje. V drugem kolu sem bil parjen z Ernestas Romeika 2d iz Litve in že sem videl novo zmago v žepu. Po začetni borbi, kjer sem si uspel pridelati težko skupino kamnov, ki jo je nasprotnik z veseljem preganjal po deski, sem vendarle uspel nazidati nekoliko večji prostor, bil 4-5 pik spredaj, vendar sem v byo yomiju naredil napako, si vzel svobodo in mu omogočil, da je mojih 10 pik spremenil v veliko skupino kamnov z enim očesom. V tretjem kolu je bil moj nasprotnik Faishal Umar Fitrah, 3d, 14 letnik iz Indonezije, ki je ves čas uspešno nadzoroval potek igre in njegova zmaga ni bila ogrožena niti za trenutek.

V 4. kolu sem se pomeril s Javier-Aleksi Savolainen, 5d iz Finske, užival sem v Igri, zgradil velik moyo, nato sva se medsebojno reducirala, v končnici pa sem ponovno zašel v časovno stisko in naredil nekaj napak in napeto igro prevesil na njegovo stran, zmagal je za 3,5 pike. V 5. kolu sem igral z Bob Gale, 2d iz Južne Afrike, tokrat nisem imel pretežkega dela, saj si je že v otvoritvi privoščil tri šibke grupe, ena od njih pa je kasneje tudi padla. V 6. kolu me je ponovno čakal težji nasprotnik, igral sem proti Yujie Gong, 5d iz Kanade, v tej igri prav tako nisem imel veliko možnosti. V 7. kolu je bil moj nasprotnik Milan Jadron, 1d iz Slovaške. Glede na to, da sva prejšnji dan skupaj pila Moravsko slivovico, se mi je zdelo prav, da ga premagam. Po mojem nekoliko nespretno odigranem josekiju, se je znašel v pozicijski prednosti, nato pa sem vendarle uspel pritisniti na njegova skupino in si ob tem narediti nekoliko prostora, vendar je v zameno on ubil mojo večjo skupino (vsaj na prvi pogled je tako izgledalo). Nato pa sem stvar ponovno pogledal in videl, da lahko z enim očesom in velikim številom svobod pritisnem na njegovo skupino in ustvarim ko ali seki, na koncu pa je porabil svoje sovobode, da si je naredil eno oko in mi tako omogočil, da ga celo ubijem. V zadnjem kolu sem igral s Chun Chen Chungom iz Malezije. Ta partija je pomenila razliko med solidnimi 4 zmagami ali še eno podpovprečno predstavo. Bila je napeta igra, ves čas sem imel dober občutek nadzora nad igro in na koncu slavil z 10,5 pik prednosti ter si delil 28. -30. mesto med 48. udeleženci.

No Comments:

Your email address will not be published. Required fields are marked *