Prvi Slovenski go kongres, ki je potekal od 14. do 16. novembra v Fiesi, je postregel z vrsto zanimivih dvobojev in dogodkov na kar treh turnirjih: vsakoletnemu državnemu prvenstvu za posameznike sta se namreč letos pridružila še vzporedni turnir Tenuki in turnir v hitropoteznem goju. Državni prvak je po napetem razpletu drugič v svoji karieri postal Milan Zakotnik 5d (Go klub Kranj), turnir Tenuki je osvojil mladi Luka Dobrota Čamernik 3k (Go društvo Ljubljana), naslov slovenske prvakinje pa je šel v roke Maje Logar 6k (Go društvo Ljubljana).

Na državnem prvenstvu je letos nastopilo dvanajst igralcev, med njimi – z izjemo Šiške, Ekarta in Čefarina – tudi vsi najboljši. Že po uvodnih partijah in nekaterih presenetljivih izidih je bilo videti, da bo prvenstvo znova napeto prav do konca, toda razplet je presegel vsa pričakovanja – kar šest igralcev je namreč turnir končalo s štirimi zmagami in dvema porazoma, tako da je o razvrstitvi v celotni zgornji polovici tabele odločal seštevek točk nasprotnikov. Pri tem je bil najuspešnejši ravno Zakotnik, ki je s tem tudi osvojil naslov, kljub porazoma v zadnjih dveh dvobojih, na drugem in tretjem mestu pa sta mu sledila Timotej Šuc 3d in Andrej Kralj 3d (oba Go društvo Ljubljana). Vsekakor že od začetka 70. let prejšnjega stoletja ni bilo tako izenačenega prvenstva Slovenije.

Na prvem turnirju Tenuki, ki je potekal vzporedno z državnim prvenstvom, na njem pa je sodelovalo 16 igralcev zelo različnih kategorij, med njimi tudi nekaj začetnikov, je bolj ali manj po pričakovanju zmagal Luka Dobrota Čamernik, ki je imel najvišjo kategorijo med udeleženci. Vendar pa se je moral za ta uspeh kar potruditi, saj konkurenca še zdaleč ni bila lahka; med najnevarnejšimi sta bila Luka Ausec 5k in Nenad Đenadić 8k (oba Go klub Kranj), ki sta na koncu pristala na drugem oziroma tretjem mestu. Najbolje uvrščena ženska igralka je bila Maja Logar na 5. mestu, ki je s tem postala tudi prvakinja Slovenije.

No Comments:

Your email address will not be published. Required fields are marked *