Poročilo iz WAGC 2022

42. WAGC je letos potekal od 22.11. – 5.12. 2022. Organizirala ga je kitajska go zveza (Chinese Weiqi Association), zaradi epidemije COVID pa se je letos igralo on-line na Fox go serverju. Igrali smo 6 kol tako, da je bila igra vsak drugi dan. Dan pred igro pa se je bilo treba dogovoriti za termin naslednji dan. Ko je bil čas igre določen smo dobili tudi številko konferenčne sobe na Voov meeting preko katere smo bili ves čas igre v kontaktu s sodnikom in nasprotnikom. Vsak igralec je moral imeti ob sebi kamero, ki je prenašala njegovo igro, kot tudi sliko njegovega ekrana z zvokom. Prepovedana je bila uporaba pametnih telefonov, ur, slušalk, itd. Ob sebi pa si lahko imel le računalniško opremo z zvočniki, ekranom in kamero. Na izbiro so bili časi A 13:30, B 20:00, C 22:00 in D 9:30 po Pekinškem času, ki je 7 ur pred našim. Če se izbrana časa nasprotnikov nista ujela je o času igre odločal sodnikov žreb.

Vse to in igranje on-line verjetno ni ustrezalo marsikateremu močnejšemu igralcu iz Evrope in je zato udeležbo raje prepustil drugim. Prvenstva sem se udeležil, ker sem na podoben način že igral na KPMC 2020 in sem bil na to že nekoliko navajen.

Turnirja se je udeležilo 45 igralcev iz različnih držav sveta. Jaz sem na koncu imel 4 zmage v šestih igrah in sem zasedel 15. mesto (za Singapurjem in pred Kanado). Zmagal je Kitajec Bai Baoxiang brez izgubljene partije. To je bila že njegova četrta zmaga na prvenstvih po letih 2011, 2016 in 2017. Drugo mesto je zasedel predstavnik iz Koreje, tretje mesto Young-woon Park iz Hong-Konga, četrti pa je bil najboljši Evropejec Thomas Debarre iz Francije.

Prvi dve partiji sem igral s Petrom Smolarikom iz Slovaškega in Horatiom Davisom iz Avstralije. Obe sem končal z zmago. V tretjem kolu pa sem izgubil proti Thomasu Debarreju. Četrta partija je bila proti Lisi Mayer iz Avstrije, ki pa je ni bilo ob uri na partijo (partija je bila ob 7:30) in je zato avtomatsko izgubila. Peta partija je bila proti Fernandu Aguilarju iz Argentine, ki je bil že v otvoritvi boljši, zaradi česar sem začel igrati nekoliko bolj tvegano in mi je zato padlo več skupin. Nazadnje sem se v šestem in zadnjem kolu pomeril s Petrom Cipro iz Češke, ki je bil približno moje jakosti. V igri, ki je bila polna manjših bojev in preobratov mi ga je uspelo premagati. Prvenstvo se je končalo s prijateljsko igro z nasprotnikom iz Kitajskega.

Kljub on-line načinu igranja mi je turnir pustil kar dober občutek zaradi rezultata in ker je bila to priložnost da sem odigral par resnih partij z močnimi igralci. Kar me je nekoliko motilo so bili časi igranja, ki mi pogosto niso ustrezali in si je bilo včasih treba vzeti dopust ali pa usklajevati obveznosti, da sem lahko igral ob določenem času.

No Comments:

Your email address will not be published. Required fields are marked *