V nedeljo se je v Fiesi končal 3. Slovenski go kongres, ki je letos povsem upravičil status osrednjega vsakoletnega go dogodka pri nas: državno prvenstvo za posameznike in vzporedni odprti turnir Tenuki sta z razmeroma množično udeležbo poskrbela za vrsto razburljivih dvobojev, letna skupščina Go zveze Slovenije je ponudila nekaj zanimivih in celo vročih debat, manjkalo pa ni seveda niti sproščenega in prijateljskega druženja za go desko izven tekmovalnih okvirov.

Na državnem prvenstvu je svoj enajsti naslov osvojil Leon Matoh 5d (Novo mesto) in se tako po letu 2007 znova zavihtel na slovenski go prestol. Kot se je izkazalo, je zmagovalca – vsaj do neke mere – odločil že derbi prvega kroga, ko je nasproti Matoha sedel branilec naslova Gregor Butala 5d (Ljubljana), ki je po uvodnem porazu v nadaljevanju turnirja stopnjeval igro in si na koncu priboril drugo mesto; nasprotno si je Matoh zmago zagotovil že v soboto zvečer, ko je imel kot edini še neporaženi izmed dvanajstih udeležencev pred zadnjih krogom že nedosegljivo prednost pred zasledovalci. Tretje mesto je s še enim prepričljivim nastopom (štiri zmage iz šestih krogov) osvojil Timotej Šuc 3d (Ljubljana), četrto mesto pa sta si z enakim številom točk kot Šuc, vendar nekoliko slabšim SOS izkupičkom razdelila Luka Čamernik 2d (Ljubljana) in Janez Janža 3d (Maribor).

Vzporednega odprtega handicap turnirja Tenuki se je letos udeležilo največje število tekmovalcev doslej, kar 22; prisotni so bili priča številnim zanimivim borbam med igralci zelo različnih kategorij, od najvišjih mojstrov do skorajda začetnikov. Po tistem, ko se je po petih krogih polegel prah bitke, je na vrhu obstal Milan Zakotnik 5d (Kranj), sledil mu je gost iz Italije Davide Bertok 10k (Trst), na tretjem mestu pa je pristal Marijan Adam 5k. Pohvale si za srčne borbe sicer zaslužijo prav vsi nastopajoči, ki so se, kot je bilo mogoče presoditi, ob osvajanju novih veščin goja tudi izvrstno zabavali.

No Comments:

Your email address will not be published. Required fields are marked *