Na 51. Evropskem go kongresu, ki je bil med 14. in 28. julijem v avstrijskem Villachu (Beljak), je naslov evropskega prvaka s sedmimi zmagami iz desetih kol osvojil Ilja Shikshin 6d iz Rusije, tik pred rojakom Alexandrom Dinersteinom 7d, ki je imel enako število zmag, vendar nekoliko slabši seštevek točk premaganih nasprotnikov. Dinersteina, sicer tudi nosilca profesionalne kategorije 1p, ki si jo je prislužil v Koreji, je razplet po vsej verjetnosti nekoliko razočaral, saj je Shikshina v medsebojnem turnirskem dvoboju premagal.

Glavni turnir EGC, na katerem je padla odločitev o evropskem prvaku, so sicer obvladovali igralci iz Južne Koreje (ki seveda niso upravičeni do naslova najboljšega goista stare celine), saj so zasedli prva tri mesta: na vrhu lestvice je turnir sklenil Seok-Ui Hong 7d z devetimi zmagami, drugi je bil Jong-Wook Park 7d z osmimi točkami (Park je bil tudi edini neporaženi igralec na turnirju, premagal je tudi poznejšega zmagovalca Honga, vendar je moral zaradi zdravstvenih težav izpustiti dve koli, kar ga je prikrajšalo za končno zmagoslavje), tretji pa je bil stari znanec evropskih turnirjev Seok-Bin Cho 7d. Shikshin in Dinerstein sta kot najboljša Evropejca zasedla četrto in peto mesto, osmi je bil Romun Cristian Pop 7d, ki si je s šestimi zmagami tako priboril tretje mesto med evropskimi igralci, sledila pa sta mu še Madžar Pal Balogh 6d in Finec Vesa Laatikainen 5d. Glavnega turnirja sta se udeležila tudi dva slovenska predstavnika, ki pa sta odigrala le prvo polovico tekmovanja: Gregor Butala 4d (Ljubljana) je med 573 nastopajočimi s tremi zmagami iz petih krogov končal na 70. mestu, Jure Jerkovič 1k (Kranj) pa je z enakim izkupičkom zasedel 256. mesto. Če bi nadaljevala turnir do konca, bi bila njuna uvrstitev ob približno podobnih rezultatih nedvomno vsaj še za nekaj mest boljša.

Dinersteinu je lahko v manjšo uteho zmaga na vmesnem turnirju European Masters, ki je potekal med prvim in drugim delom glavnega turnirja (Shikshin je bil na njem drugi) in na katerem je nastopilo osem najboljših evropskih igralcev, medtem ko so se vsi drugi lahko udeležili tradicionalnega vikend turnirja. Tudi na slednjem je – enako kot na glavnem – zmagal Hong pred Parkom in Chojem, Butala je bil med 366 udeleženci po petih krogih 37., Jerkovič pa si je s štirimi zmagami razdelil 114. mesto (zaostal je le za enim kyu igralcem, kar je precejšen uspeh). Na vikend turnirju so nastopili še trije drugi slovenski predstavniki, Janez Janža 3d (Maribor) je osvojil 96. mesto, Ruben Belina 1d (Ljubljana) si je s še štirimi tekmovalci razdelil 120. mesto, Miran Gorenec 1k (Ljubljana) pa je končal na 138. mestu.

Ob glavnem in že omenjenih turnirjih so vzporedno potekala še druga tekmovanja, na primer v parskem ali moštvenem goju, kot vselej sta bila tu tudi turnir v pospešenem (rapid) in hitropoteznem (lightning) goju. Lep dosežek je na Evropskem prvenstvu na plošči 13×13 uspel Gregorju Butali, ki je med 52 tekmovalci osvojil tretje mesto; nanizal je pet zmag iz šestih krogov, tako kot celotna prva peterica. Podrobnejši rezultati vseh turnirjev, fotografije in še marsikaj so na voljo na uradni strani letošnjega Evropskega go kongresa.

No Comments:

Your email address will not be published. Required fields are marked *