Nepričakovani zmagovalec 16. odprtega prvenstva Ljubljane je postal Srečo Čamernik 2k, ki je s štirimi zmagami iz petih krogov za las – natančneje, po SOS in SODOS kriterijih – slavil pred četverico drugih tekmovalcev, ki je sicer zbrala enako število točk kot končni zmagovalec. Še en napet razplet torej, kakršni so v zadnjem času na slovenskih turnirjih že tako rekoč pravilo: spomnimo, da so dodatni kriteriji krojili končno razvrstitev že na Odprtem prvenstvu Maribora, kjer so bili prvi trije po številu zmag sicer izenačeni, enako pa se je zgodilo na državnem prvenstvu pred dobrim mesecem, kjer je o vrstnem redu na stopničkah prav tako odločal seštevek točk nasprotnikov. Tokratni turnir je bil vsaj v tem pogledu še bolj izenačen, saj se je na vrhu z enakim izkupičkom gnetlo kar pet igralcev; kljub temu pa je Čamernikova zmaga povsem zaslužena, saj je med drugim premagal tudi drugouvrščenega (Gregor Butala 4d) in tretjeuvrščenega udeleženca (Ruben Belina 1d).

S to zmago je Čamernik poskrbel tudi za prelomen dosežek: prvič v zgodovini Odprtega prvenstva Ljubljane, ki je letos že četrtič potekalo tudi kot turnir v spomin na Petra Gasparija, se je namreč zgodilo, da je zmaga pripadla kyu igralcu in ne kateremu od nastopajočih mojstrov. Čamernik je po eni strani dobro izkoristil dejstvo, da gre za turnir s prednostjo, po drugi pa je njegov uspeh mogoče pripisati tudi zelo dobri formi, ki jo kaže v zadnjem času in na katero je opozoril že v tekmovanju Ljubljana Oza, kjer mu je po nekaj odmevnih zmagah in uvrstitvi v končnico le malo zmanjkalo za uvrstitev v finale. Svoj prvi osvojeni turnir, ki je obenem tudi največji uspeh na njegovi tekmovalni poti, je kronal s kategorijo mojstrskega kandidata (1k), ki mu jo je po zmagi podelilo Go društvo Ljubljana, katerega član je.

Sicer pa je bil potek turnirja, na katerem je nastopilo 18 igralcev in igralk iz Slovenije in Italije, zanimiv tudi, ko ni šlo za boj pri vrhu, tudi zaradi številnih izenačenih in napetih dvobojev; še posebej razveseljivo je dejstvo, da se ga je udeležilo tudi nekaj začetnikov, med katerimi sta na svojem prvem uradnem tekmovanju uspešno debitirala Maja Logar in Miha Zaletel.

No Comments:

Your email address will not be published. Required fields are marked *