Na 17. državnem prvenstvu Slovenije za posameznike, ki je bilo nedvomno najbolj izenačeno v zadnjih letih, je po šestih kolih na koncu slavil Leon Matoh 5d (GD Novo mesto) in s tem osvojil svoj deseti naslov državnega prvaka. Drugi je bil lanski prvak Gregor Butala 4d (GD Ljubljana), tretje mesto pa je osvojil Milan Zakotnik 5d (GD Kranj); vsi trije so zbrali po pet zmag, zato je o končnem vrstnem redu odločal seštevek točk nasprotnikov. V hotelu Barbara v Fiesi, ki postaja že tradicionalno prizorišče osrednjega letnega dogodka v slovenskem goju, se je sicer pomerilo dvanajst tekmovalcev, med njimi tudi ena ženska, Vera Rupel 2k (GD Kranj), ki ji je kot najbolje uvrščeni igralki po novih pravilih pripadel tudi naziv slovenske državne prvakinje za leto 2007.

Prvi dan tekmovanja je minil brez večjih presenečenj: po uvodnih dveh krogih so bili v petek zvečer na vrhu le še trije neporaženi, Matoh, Butala in Timotej Šuc 3d (GD Ljubljana), ki so jih že pred turnirjem uvrščali v ožji krog favoritov. Vendar pa se je drama šele začenjala: po tistem, ko je Butala v tretjem kolu premagal Matoha, nato pa po napetem boju vknjižil še točko proti Alešu Pogačniku 3d (GD Kranj), se je že zdelo, da je na dobri poti do ubranitve naslova; toda potem je moral v zadnjem krogu dneva priznati premoč Goranu Šiški 4d (GD Ljubljana), ki je po porazu z Matohom v prvem kolu nadaljeval zelo zanesljivo. Stvari so se naenkrat zapletle: pred zadnjim kolom, ki je bilo na vrsti v nedeljo zjutraj, so bili v vodstvu kar štirje igralci z enakim številom točk (Matoh, Butala, Zakotnik in Šiška), vsak od njih pa je imel bolj ali manj realne možnosti za končno zmago, čeprav je dodatni kriterij, seštevek točk nasprotnikov, že takrat dajal rahlo prednost Matohu. Slednji v sklepnem dvoboju z Mirkom Ruplom 4d (GD Kranj) ni dopustil presenečenja, zato sta se morala Butala in Zakotnik kljub zmagam v zadnjem krogu zadovoljiti z drugim in tretjim mestom.

Tako sta znana tudi igralca, ki bosta prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu na Japonskem in na mednarodnem pokalu korejskega premierja: prvega se bo udeležil Matoh, drugega pa Zakotnik, saj Butala v skladu z dosedanjim pravilnikom ne more potovati na Daljni vzhod še tretje leto zapored. Sicer pa bo v prihodnje izbiranje slovenskih predstavnikov na velikih tekmovanjih potekalo nekoliko drugače kot doslej, in to na podlagi točkovnega sistema, ki je bil sprejet na letošnji skupščini in ki bo upošteval dosežke na državnem prvenstvu skozi časovno obdobje zadnjih petih let. Podrobnosti sistema in trenutno točkovanje bosta v kratkem objavljena na forumu Go zveze.

No Comments:

Your email address will not be published. Required fields are marked *