Go klub Kranj

Zgodovina

Go klub Kranj je bil uradno ustanovljen leta 1978, njegovi zametki pa segajo v začetek 70. let, ko je bil v kranjski gimnaziji prirejen prvi tečaj goja. Nekaj let pozneje so začeli go igrati v mladinskem klubu OO ZSMS Vodovodni stolp. Sčasoma so se igralci organizirali v društvo, svoje prve prostore pa je klub dobil v kleti vrtca Janina. Takoj po ustanovitvi je začel Go klub Kranj aktivno delovati v okviru Go zveze Slovenije in nato tudi Go zveze Jugoslavije.

Tako je bilo društvo med letoma 1980 in 1982 celo izdajatelj edine go revije v nekdanji Jugoslaviji, dejavno pa je bilo tudi pri organizaciji tekmovanj. Med drugim je Go klub Kranj že od leta 1988 glavni organizator največjega mednarodnega turnirja pri nas: to je Memorial Vladimirja Omejca, imenovan po prezgodaj preminulem kranjskem goistu Vladimirju Omejcu, ki je bil tedaj najmlajši slovenski mojster goja. Omenjeni turnir, ki tradicionalno poteka spomladi na Bledu, je bil že v prvih letih uvrščen med najpomembnejše evropske turnirje, ki so sestavljali pokalno tekmovanje za Veliko nagrado (European Grand Prix); po tistem, ko se je slednje preoblikovalo v Toyota Tour Europe, je del tega prestižnega tekmovanja postal tudi turnir na Bledu. Na njem se tako vsako leto zberejo nekateri najboljši evropski igralci.

Društvo danes

Danes ima društvo okrog štirideset članov, od katerih jih je približno polovica dejavnih tudi tekmovalno. Večje število mladih igralcev v Kranju in okolici je tudi posledica tega, da Go klub Kranj v zadnjih nekaj letih dejavno promovira go preko tečajev in drugih dogodkov – del te promocije je od leta 1997 tudi turnir, namenjen mlajšim igralcem, ki ga društvo pripravlja v okviru Tedna mladih, prireditve, ki maja vsako leto poteka v Kranju.

Člani društva so sicer osvojili že praktično vse slovenske lovorike. Tako je Milan Zakotnik leta 1996 osvojil naslov državnega prvaka, istega leta pa je kot kapetan tudi popeljal slovensko moštvo do največjega uspeha našega goja doslej – pod njegovim vodstvom je reprezentanca Slovenije osvojila drugo mesto na ekipnem evropskem prvenstvu.

Igralke kranjskega kluba Vida Hernaus, Vera Rupel in Jasna Schatz so se v zadnjem desetletju redno izmenjevale pri osvajanju naslova državne prvakinje, moštvo Kranja pa je v tem obdobju tudi dvakrat zmagalo na ekipnem prvenstvu Slovenije, leta 1995 (v zasedbi Zakotnik, Rupel, Mrak in Pogačnik) in 1999 (Zakotnik, Rupel, Pintar, Černivec) ter dvakrat osvojilo naslov državnih prvakov v parski igri – leta 1996 sta zmagala Jasna Schatz in Milan Zakotnik, leta 2002 pa Vida Hernaus in Rado Pintar.

Člani društva se srečujejo enkrat na teden v Mitnici (Tavčarjeva ulica v Kranju) in sicer vsak torek od 20. ure naprej. V času rednih srečanj potekajo tudi manjši klubski turnirji. Delavnica za začetnike poteka vsak torek od 17:30. do 19:30. ure v prostorih Mestne knjižnice v Kranju.

Nazadnje posodobljeno 3.07.2020

Seznam prijavljenih

Državno prvenstvo:

  1. Tim Klančišar 2d
  2. Andrej Kralj 3d
  3. Maja Logar 1k
  4. Timotej Šuc 3d
  5. Martin Michel Majcenovič 2k
  6. Žiga Hajduković 2k
  7. Gregor Butala 5d
  8. Leon Matoh 5d
  9. Janez Janža 2d
  10. Vera Rupel 5k
  11. Borut Zaplotnik 1k
  12. Marjan Drobež 1d

Turnir Tenuki:

  1. Milan Zakotnik 4d
  2. Enej Šuc 16k
  3. Tadej Turk 7k
  4. Nenad Đenadić 6k
  5. Arved Weigmann 2k
  6. Jakob Svetina 12k
  7. Ivana Hajduković 20k
  8. Dalibor Čotar 5k
  9. Davide Bertok 6k
  10. Uroš Mihelčič 6k
  11. Anna Marconi 9k

This will close in 0 seconds