Zgodovina goja

Go (japonsko: igo, kitajsko: wei-chi, korejsko: baduk) je ena najstarejših miselnih iger na svetu. Po splošnih ocenah naj bi nastala na Kitajskem pred približno 4000 leti. Rojstvo te igre je zavito v skrivnost; med legendarnimi izročili je najbolj znano tisto, ki pravi, da si je go izmislil kitajski cesar Yao z namenom, da bi izboljšal umske sposobnosti svojega sina. Še najbolj verjetno je, da se je igra, že tedaj zelo podobna goju kot ga poznamo danes, razvila iz starodavne vrste vedeževanja, ki je za napovedovanje prihodnosti med drugim uporabljalo tudi položaje nebesnih teles. Kakorkoli že, pisni kitajski viri (med drugimi tudi filozof Konfucij) omenjajo go že sredi prvega tisočletja pred našim štetjem, najstarejša igralna oprema, najdena med novodobnimi arheološkimi izkopavanji, pa je stara skoraj dva tisoč let.

Položaj goja v stari Kitajski je težko jasno določiti: čeprav je go igra veščine – kar pomeni, da je njen izid odvisen izključno od znanja in sposobnosti igralcev, ne pa od kakršnega koli naključja – je iz nekaterih virov razvidno, da so ga med preprostim ljudstvom pogosto igrali za denar, tako kot različne igre na srečo, ki so bile na Kitajskem zelo priljubljene. Po drugi strani pa so igro visoko častili v dvornih krogih in najboljši igralci so pogosto uživali različne privilegije. Med njimi je bilo veliko duhovnikov; predvsem budistični menihi so videli go kot odlično sredstvo za meditacijo in odmik od vsakdanje pritlehnosti življenja.

Prav budistični menihi so bili tudi tisti, s pomočjo katerih se je go razširil čez meje kitajske države, na korejski polotok in pozneje, v sedmem stoletju našega štetja, tudi na Japonsko. Tam so go najprej igrali med plemstvom in duhovščino. Podobno kot že pred tem v določenih krogih na Kitajskem so Japonci veščino goja razumeli kot umetnost in skupaj s kaligrafijo, slikarstvom in poezijo je go sestavljal kanon tako imenovanih Štirih umetnosti, katerih znanje so pričakovali od vsakega spodobno izobraženega človeka. Po tistem, ko je cesar odobril državno podporo najboljšim igralcem in šolam goja, je ta igra na Japonskem doživela velik razcvet.

Danes goja ne igrajo le v vzhodni Aziji (čeprav je tam še vedno največ igralcev), temveč po vsem svetu. Kljub preprostosti osnovnih pravil – vsak otrok se je sposoben naučiti osnov goja v eni uri – lahko igra postane tudi zelo zapletena in prav neizmerne možnosti različnih razpletov so tiste, ki dajejo goju čar še po štirih tisočletjih.

Zgodovinska časovnica

LetoDogodek
~2300 pr.n.št.Legenda pripisuje izum goja cesarju Jao, ki je želel okrepiti um svojega sina
~2200 pr.n.štDruga legenda pripisuje nastanek igre plemiču po imenu Šun
600 pr.n.št.Confucij poda opis goja v svojem delu Analekti. Gre za prvi pisni vir o obstoju igre.
300 pr.n.št.Mencij (tudi Mengzi) v svoji anekdoti omeni znanega igralca goja Ji Čija. Slednji naj bi bil tako vešč goja, da ni v svojem življenju izgubil niti ene igre.
100Napisan je Ji Ži (Srž goja), ki predstavlja prvo zgodovinsko besedilo posvečeno izključno igri. V njem avtor Ban Gu predstavi pravila in pojasni razlike med gojem in liubojem.
250Pojavijo se Vu diagrami t.j. prvi ohranjeni zapisi iger,
700Go prispe na Japonsko najvrjetnej po zaslugi moža po imenu Kibi no Makibi. Go se v tem času igra izključno med plemiči.
700Ji Sin Vang napiše 10 zlatih pravil Goja.
1100Napisana je prva knjiga o goju.
1350Nastane kitajska klasika Suan Suan Čijing (Dveri do vseh čudes), ki v šestih zvezkih vsebuje eseje, zapise iger in 347 izvirnih problemov življenja in smrti.
1559Sansa postane prvi Honinbo in prvi Meijin na Japonskem.
1615Italjanski jezuit v svojih dnevniški zapisih opiše igro po imenu Vei-Či.
1626Igre na gradu (Castle games) uradno postanejo ceremonialni dogodek na Japonskem.
~1650Rodita se Honinbo Dosaku in Huang Longši.
1650 – 1900Potniki z zahoda opisujejo orientalsko igro go. Nemški filozof Leibniz objavi članek s slikami.
1829Rodi se Honinbo Šusaku.
1863Zaradi naraščajoče krize na Japonskem odigrana zadnja igra na gradu.
1880Oscar Korschelt napiše članek v goju in s tem posledično predstavi go Nemcem in kasneje ostali Evropi.
1905Edward Lasker se v Berlinunauči pravil igre in kasneje v New Yorku ustanovi klub.
1910Japonci na Kitajskem predstavijo igranje brez v naprej postavljenih kamnov.
1914Rodi se Vu Šing-Juan (Go Seigen).
1941Prvič v zgodovini se na turnirju predstavi koncept komi.
1964Ustanovljena je Go zveza Slovenije
1968Albert L. Zobrist napiše prvi program, ki je sposoben odigrati igro goja v celoti.
1969Go zveza Slovenija orgranizira Evropski go kongres v Ljubljani.
1978Manfred Wimmer postane prvi zahodni profesionalec goja na Japosnkem.
1983Rodi se Ji Se-tol.
2000Michael Redmond postane prvi zahodnjak s stopnjo 9. dan.
2014Umre Go Seigen.
2014Evropska go federacija ustanovi svoj lasten profesionalni program.
2016Umetna inteligenca prvič v zgodovini človeštva premaga profesionalca v goju.
2019Šin Jinseo kot prvi v zgodovini doseže rating 3700.

Nazadnje posodobljeno 3.07.2020