V spomin Igorju Bizjaku

Igor Bizjak
Igor Bizjak, 5D

Minuli teden, v začetku leta 2009, nas je po daljšem bolehanju zapustil Igor Bizjak, član Go društva Maribor in eden najboljših igralcev goja v Sloveniji, nosilec mojstrskega naslova 5. dan.

Igro go, ki ji je ostal zvest vse do svoje smrti, je spoznal že ob samem začetku razvoja goja v Mariboru leta 1964. V prvih letih njegov talent ni prišel tako zelo do izraza, saj je imel poleg goja tudi druga zanimanja: bil je, denimo, izreden poznavalec glasbe in imel je veliko zabave ter užitka z zbiranjem plošč ter gibanjem v glasbeniških krogih.

Ambicije po novem so ga vodile v Nemčijo. Šele po nekajletnem bivanju v Münchnu, kjer je spoznal tudi mojstra goja Takahašija, med drugim zmagovalca mojstrskega turnirja na Bledu, katerega zadnji zmagovalec je bil pozneje prav Igor, je postala očitna njegova nadarjenost za go. Leta 1975 je prvič nastopil na prvenstvu Slovenije, na katerem je v letih od 1983 do 1986 nanizal kar štiri zaporedne naslove prvaka. Ta dosežek mu je uspelo ponoviti še leta 1989.

Ker mu ni uspelo z ekipo Maribora, je leta 1987 prestopil v Go društvo Novo mesto in z njim osvojil več naslovov ekipnega prvaka Slovenije. Ob koncu 90. let pa se je ponovno vrnil v svoj matični klub, Go društvo Maribor, kjer se je med drugim posvetil delu z mlajšimi člani. Vidno vlogo je odigral tudi na številnih turnirjih v nekdanji skupni državi in na evropskih prvenstvih.

Njegov nemirni duh mu je narekoval še več: ogromno truda je vložil v svojo verjetno največjo knjižnico o igri go pri nas, pa v izdelavo go garnitur in v izdajo knjižne zbirke z več sto igrami slovitega japonskega mojstra Minoruja Kitanija, ne nazadnje tudi v izdajo svoje knjige Tsume go, v katero je vključil številne zahtevne probleme. Verjetno prav z vsemi njegovimi idejami in delovanjem v tej smeri niti nismo bili v celoti seznanjeni.

V zadnjih nekaj letih se je skoraj v celoti posvetil gobarjenju, ki je bilo že vsezkozi njegov konjiček. Verjetno mu je prezgodnja smrt preprečila zamisli za izdajo knjige s tega področja, tako da žal ne bomo videli niti tisočev izvrstnih fotografij, povezanih s to tematiko, ki jih je naredil med svojim raziskovanjem.

Z njim odhaja del našega življenja, vendar spomin na njegovo delovanje ne bo pozabljen.

Maribor, 9. 1. 2009

Nazadnje posodobljeno 19.02.2023