V letošnji dohodninski napovedi je mogoče določiti, kam naj gre del dohodnine, ki jo dohodninski zavezanci plačajo državi. Natančneje, gre za 0,5 % celotne dohodnine, ki se lahko namesto nazaj v državni proračun (kjer na njegovo delitev zavezanci nimajo vpliva) konkretno nameni različnim nepridobitnim organizacijam in društvom, ki delujejo v javnem interesu. S tem davkoplačevalci neposredno sodelujejo pri razdelitvi proračunskih sredstev za splošno koristne namene.

Med takšne organizacije spadajo na primer razna kulturna in umetniška društva, cerkvene skupnosti, Karitas, Rdeči križ, Unicef, pa tudi Go zveza Slovenije, ki kljub svojemu vsestransko pomembnemu delovanju od države v zadnjih nekaj letih na razpisih ne dobi niti ficka! Prav zaradi ravnodušnosti države je to v tem trenutku edini možni način financiranja goja iz javnih sredstev, ki za nameček nikogar prav nič ne stane. Vsi igralci in simpatizerji goja so zato toplo vabljeni, da na ta način pomagajo slovenskemu goju.

Namenitev dela dohodnine za donacije bo prvič uporabljena prihodnje leto, toda zavezanci lahko svojo izbiro navedejo že v letošnji napovedi, in sicer v zadnji rubriki obrazca (na zadnji strani). Tja se vpišejo organizacije (lahko jih je namreč tudi več), ki naj prejmejo del dohodnine, njihove davčne številke in višina donacije.

Primer: Go zveza Slovenije, davčna številka: 52192334, višina donacije: 0,5%

Pomembno: tisti, ki dohodninsko napoved oddajajo po elektronski poti, v tem trenutku še ne morejo izbrati Go zveze Slovenije kot prejemnika donacije. Seznam ustanov, ki so upravičene do dela dohodnine, je namreč še pomanjkljiv in ga bo Davčna uprava RS dopolnjevala vse do septembra. To seveda ne pomeni, da Go zveze Slovenije ni med njimi, pomeni pa, da bo mogoče Go zvezo Slovenije v elektronski napovedi dohodnine (vsaj po podatkih, ki nam jih je posredovala DURS) izbrati šele okrog 15. aprila.

Ni komentarjev:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Seznam prijavljenih

Državno prvenstvo: