Med 8. in 10. aprilom smo se slovenski goisti in številni prijatelji iz tujine po dveh koronskih letih z veseljem ponovno družili na največjem slovenskem go turnirju na memorialu Vladimirja Omejca na Bledu. Že glede na številne prijave smo vedeli, da nam bo turnir prinesel veliko zanimivih dvobojev, verjetno pa tudi kaj presenečenj. Žal je bilo tik pred zdajci nekaj odpovedi, pa vendar se je na turnirju na koncu skupno pomerilo 36 igralk in igralcev. Pridružila se nam je številčna in močna zasedba iz Hrvaške ter igralci iz Romunije, Madžarske, Italije in Nemčije. V prav veliko veselje vseh smo na turnirju opazili nekaj novih obrazov. Za Julijo Hajduković in Jaša Knapa je bil to prav prvi turnir, za Ivano Hajduković, Saro Paulič, Martina Gubino in Tino Sket pa drugi in prepričan sem, da jih bo ta izkušnja spodbudila k osvajanju novega znanja v goju in udeležbi še na več turnirjih.

Najmočnejši igralec na turnirju, Elian Ioan Grigoriu, 5. dan iz Romunije, je upravičil vlogo favorita. V vseh igrah je suvereno premagal svoje nasprotnike in si že po 5. kolih priboril 2 zmagi več od najbližjega zasledovalca, zato se je ob začetnih znakih viroze odločil, da preskoči zadnje kolo. Za Elianom se je zvrstila falanga zelenih zmajev, med katere se je vrinila najmočnejša igralka turnirja, Mirta Medak 2. dan. Andrej Kralj je tako zasedel 2. mesto, Gregor Butala 3., Mirta je bila 4., Damir Galić 5. in Pavel Kos 6. Z 8. mestom in samo dvema zmagama je nekoliko razočaral novopečeni 4. dan Timotej Šuc. Nagrado za najboljšega kyu igralca je z 9. mestom dobil Martin Michel Majcenovič, 2 kyu iz Maribora, ki je tudi na ostalih turnirjih že večkrat opozoril nase z dobrimi rezultati in je resen kandidat za novega igralca z mojstrskim nazivom. Najboljša ženska (izven top 5) je bila Vera Rupel 5. kyu. Edini igralec turnirja s 6 zmagami je bil Jakov Sičić, 11. kyu iz Velike Gorice, po 5 zmag pa so si priborili Tonka Zderić, Antun Derenčin, Oliver Skočić in Enej Šuc.

Prav posebno noto turnirju pa je dal prihod prvega evropskega profesionalnega igralca Mateusza Surme 2p, ki je opravil 13 urno vožnjo iz Poljske, da je prišel do nas. Mateusz je bil ves čas turnirja na voljo za brezplačne (!) komentarje partij, pri njem je bilo možno kupiti go garniture in ostale z gojem povezane produkte, v večernih urah pa se nam je tudi pridružil pri družabnih aktivnostih. Na tem mestu bi se mu radi še enkrat iskreno zahvalili za veliko dodano vrednost, ki jo je turnirju prinesla njegova prisotnost.

Timotej Šuc

Podrobnejše rezultate turnirja najdete tukaj: https://www.europeangodatabase.eu/EGD/Tournament_Card.php?&key=T220408A

No Comments: