Go društvo Maribor

Zgodovina

Začetki igranja goja v Mariboru segajo v oktober leta 1962, ko je Werner Ussar, takrat študent v Ljubljani, za konec tedna prišel domov v Maribor in s seboj prinesel garnituro za igranje goja. Z igro je seznanil svojega bratranca Bojana Rojsa, s katerim sta nato skupaj pripomogla k popularizaciji goja v Mariboru. Na pobudo Ervina Finka, staroste slovenskega (in tako tudi jugoslovanskega) goja, so mariborski igralci v prostorih II. gimnazije 15. 3. 1963 ustanovili Go društvo Maribor. Kot gosta sta na tej ustanovni skupščini prisostvovala tudi Ervin Fink in takrat najboljši igralec goja v Jugoslaviji, Milijan Vuksanovič, ki je imel mojstrski naslov 3-dan. Werner Ussar je pozneje aktivno sodeloval tudi pri delovanju Go zveze Slovenije, kot promotor goja pa je leta 1964 kot prvi igralec goja iz tujine obiskal Romunijo.

Go je nato v Mariboru doživel velik vzpon, igralo se je v več mladinskih klubih in šolah, že leta 1965 pa so člani društva organizirali prvi turnir za odprto prvenstvo Maribora. Mariborski igralci so od samega začetka sodelovali na vseh takratnih tekmovanjih v Sloveniji, tako na prvem turnirju za pokal Zlati zmaj kot na prvem članskem prvenstvu Slovenije, ter še marsikje, vključno z evropskimi prvenstvi od leta 1965 naprej. Član mariborskega društva je zmagal tudi na prvem turnirju posameznikov v Jugoslaviji, omeniti pa velja tudi več naslovov prvaka Slovenije, ki jih je osvojil igralec mariborskega društva Igor Bizjak.

Društvo danes

Danes deluje v društvu okrog 35 članov, od katerih jih redno igra približno 15. V zadnjem času se društvo ponovno v večji meri posveča vzgoji mladih igralcev, dejstvo pa je, da se go vse pogosteje igra preko interneta in da nekateri igralci igrajo izključno le še na spletnih strežnikih. Člani društva sicer tako kot doslej občasno sodelujejo na vseh turnirjih v Sloveniji in bližnji soseščini, ob tem pa društvo vsako leto organizira tudi tradicionalno Odprto prvenstvo Maribora, ki se ga udeleži večina slovenskih igralcev, pa tudi udeležba iz tujine ni zanemarljiva. Ob tem Go društvo Maribor občasno organizira še ekipna in posamična prvenstva Slovenije, za svoje člane pa prireja tudi manjše interne turnirje.

Člani društva in prijatelji igre go se v Mariboru srečujejo enkrat tedensko, in sicer ob torkih od 20. ure naprej v gostilni Zlati lev na mariborski tržnici (Vodnikov trg), kjer je tudi sedež Kluba mariborskih študentov.

Podatki o društvu

Naslov: GO društvo Maribor, Dogoška c.19 2000 Maribor E-pošta